Renovering av egna lägenhet

Renovering av egna lägenheten.

Särskilda riktlinjer finns för renovering av våtrum/WC och kök.

Om du ska renovera hemma måste du få styrelsens godkännande. Större reparationer kan kräva byggnadslov/bygganmälan, exempelvis vid omtraggning av rörledningar, elinstallationer eller flytt av väggar.

Vårt hus är genom sin ålder särskilt kulturhistoriskt värde och en antikvarie ska anlitas för utlåtande när det gäller renovering. Borttagning av serveringsskåp är inte tillåtet.

Om du har Big Bag eller andra skräpsäckar på trottoaren ska dessa tranporteras bort före varje helg.

Brf Volontären 20 Riktlinjer för renovering av våtrum/WC/kök:

Styrelsen har tagit fram riktlinjer för föreningen när man ska renovera/bygga om sitt badrum/toalett/kök. Syftet är att bygga vattensäkra våtutrymmen och undvika framtida vattenskador. I texten är medlem= bostadsrättshavaren.

  •    I föreningens stadgar framgår medlems ansvar vid underhåll § 12, vidare § 14 vad som gäller vid renovering och ombyggnation.    
  •    Ombyggnad/renovering utförs på bostadsrättshavarens eget initiativ och bostadsrättshavaren ansvarar själv för avtal med         entreprenören som ska utföra arbetet.
  •    Styrelsen ska alltid informeras om ombyggnationen/renoveringen och ge sitt godkännande. I vissa fall måste medlem ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan till stadsbyggnadskontoret i Stockholm
  • Innefattar arbetet elektriska installationer ska behörig elektriker utföra dessa. 
  • För kranar och blandare finns några rekommendation finns några rekommendationer. Installera blandare som har en fungerande backventil. Kranar som saknar backventiler gör att kallt vatten kan tränga in i varmvattnet och vise versa, vilket kan innebära att du och dina grannar kan få varierande och pulserande vattentemperatur i andra kranar.  Välj därför kranar av kända och lite större tillverkare typ  Mora, FM Mattson, fråga gärna i butiken om produkten har backventil. IKEAs kranar har i många fall inte backventil

Bolagsverket, försäkringsbolag och våtrumsbranschen har tagit fram samordnade regler för att bygga vattensäkra våtrum som uppfyller Boverkets byggregler. Varje bransch har dock sitt eget regelverk med ytterligare krav på material, installation och att respektive hantverkare är behörig för uppgiften. På branschernas hemsida finns branschreglerna, listor på auktoriserade hantverkare och annat läsvärt.

Intyg som styrker utförandet (som kvalitetsdokument och monteringsanvisningar) ska tillhandahållas köparen från ett av GVK, BKR och VVS auktoriserat företag. Dokumenten är värdehandlingar och bevis på att arbetet är utfört enligt gällande regler.

Entreprenören ska visa ansvarsbevis i original från sitt försäkringsbolag ett bevis på att han har en gällande ansvarsförsäkring. Nöj dig inte med en kopia, du vet inte om premien är betald. Du kan även kolla med entreprenörens försäkringsbolag. Om entreprenören vägrar visa upp sitt ansvarsbevis rekommenderas medlem att byta firma.

Vid vattenskada kräver försäkringsbolagen att det finns certifikat eller dokument som styrker att installationen är utförd fackmannamässigt. Anser försäkringsbolaget att så inte är fallet, tar man inte heller fullt ansvar för skadan. Bostadsrättsföreningen kan komma att hävda medlems vårdslöshet och kan kräva att de skador som uppkommer för föreningen betalas av bostadsrättshavaren.

Vid försäljning av bostadsrätt har den nye ägaren och dennes försäkringsbolag rätt att se kvalitetsdokumentet.

Medlem svarar gentemot bostadsrättsföreningen för att alla arbeten i samband med ombyggnad utförs fackmannamässigt och att arbetet är dokumenterat. Se även ”att- tänka- på”- bilagan med tips och länkar.

Att tänka på vid renovering/ombyggnad av våtrum:

  • Informera styrelsen om dina planer.
  • Anlita hantverkare som är behörig enligt branschreglerna och innehar F-skattsedel
  • Innefattar arbetet elektriska installationer ska en behörig elektriker utföra dessa.
  • Be att få referenser på likande jobb. Ta kontakt och kontrollera dem.
  • Gör ett skriftligt avtal med entreprenören. Där ska pris, omfattning, tidsplan, vilket branschregelverk som ska följas, eventuell garantitid, ev. ROT-avdrag etc. framgå. Garanti är inte alltid tvingande för entreprenören. Den måste avtalas. Exempel på avtal är: Hantverksformuläret 09. 
  • Kontrollera att de som utför jobbet har legitimation enligt branschens regler.
  • Kräv att de som utför jobbet visar upp ett ansvarsbevis på gällande försäkring.
  • Anlita oberoende besiktningsman för att verifiera att arbetet är fackmannamässigt gjort.
  • Du ska få ett Kvalitetsdokument eller certifikat när jobbet är färdigt. Det är en värdehandling.
  • När arbetet är klart- lämna in Anticimex åtgärdsrapport till styrelsen!

Andra länktips: